Praktická škola na naší škole je bezoborová. Zaměření je všeobecné, tzn. absolvent může vykonávat pomocné práce v různých oblastech například v gastronomii, zdravotnictví, zahradnictví, úklidových firmách…
Studentům také nabízí možnost připravit se na další vzdělávání.
Základní informace
Podmínky přijetí
- přijímací pohovor zaměřený na základní znalosti z matematiky, českého jazyka a všeobecného rozhledu
Délka studia
- dva roky
Ukončení studia
- závěrečná zkouška (praktická a teoretická část)
Praktická část
- příprava teplého jídla dle receptu, stolování, úklid pracovní plochy, kuchyně
Teoretická část
- písemná část, která se skládá z otázek z předmětů Výživa a příprava pokrmů, Praktické činnosti, Rodinná výchova
- ústní část, která je zaměřená na základní otázky z všeobecného rozhledu
Dosažený stupeň středoškolského vzdělání
- střední vzdělání
Uplatnění absolventa
- pomocné práce: úklidové činnosti, pomocné práce v kuchyni, práce v zahradnictví….
- pokračování v dalším vzdělávání na SOŠ v oborech z kategorie E (nižší střední odborné vzdělání) zakončené výučním listem
Vyučovací předměty
- český jazyk, matematika, informační a komunikační technologie, občanská výchova, přírodopis, výchova ke zdraví, anglický jazyk, výchovy (TV, VV, HV)
- Odborné předměty: rodinná výchova, výživa a příprava pokrmů, praktické činnosti
Týdenní délka studia
- 32 hodin
Profil odborných předmětů
Výživa a příprava pokrmů
- Bezpečnost práce
– manipulace se spotřebiči a kuchyňským zařízením
– základní vybavení kuchyně
– úklid pracoviště, čisticí prostředky, ochranné pomůcky
– hygiena při práci, ochranné osobní pomůcky
– nakládání s odpady a obaly
– úrazy v kuchyni a jejich prevence, první pomoc
- Výživa člověka
– výživa člověka a její význam pro zdraví
– potrava a její složky
– zásady správné výživy, sestavování jídelníčku
– výživa různých skupin obyvatelstva
– dietní stravování, poruchy příjmu potravy
– stolování, úprava stolu k různým příležitostem
- Potraviny a nápoje
– základní druhy potravin
– výběr vhodných potravin podle technologického postupu přípravy pokrmu
– nákup potravin a jejich skladování
– konzervace potravin
– vážení a odměřování potravin
– nápoje – druhy nápojů, rozdělení
- Technologie přípravy pokrmů
– úprava potravin bez tepelné úpravy
– příprava a úprava surovin
– základní tepelné úpravy
– technologické postupy přípravy pokrmů
– studené a teplé kuchyně
– moučníky
– příprava nápojů
– koření, byliny
– receptury
Praktické činnosti
- Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
– hygiena práce
– požární prevence
– pracovněprávní problematika BOZP
– bezpečnost technických zařízení
- Úklidové prostředky a pomůcky
– úklidové a dezinfekční prostředky
– úklidové pomůcky
– ochrana životního prostředí, odpady
- Úklidové stroje a zařízení
– vysavač, tepovač, myčka na nádobí
– pravidelný (denní, týdenní) a generální úklid
– luxování koberců
– mytí oken a dveří, omyvatelných podlah a stěn, druhy podlahových krytin
– čištění koberců
– čištění a údržba nábytku
– čištění zrcadel a osvětlovacích těles
– úklid sociálních zařízení
- Práce montážní a demontážní
– jednoduché opravy v domácnosti
– výrobky z různých materiálů
- Práce s textilem
– druhy textilních materiálů
– základní typy stehů
– drobné opravy prádla
– výrobky z textilních materiálů
Rodinná výchova
- Rodina a rodinné soužití
– podmínky vzniku rodiny, založení rodiny, výběr životního partnera, požadavky na
partnera, manželství, podmínky uzavření manželství
– funkce rodiny, práva a povinnosti členů rodiny, pravidla a komunikace v rodině,
vztahy mezi členy rodiny, soužití více generací, zákon o rodině
– úplná a neúplná rodina, formy náhradní rodinné péče
– zneužívání dětí
– poradenské instituce – krizová centra, linky důvěry, odborní lékaři
- Biologie člověka
– anatomie – stavba lidského těla (jednotlivé orgánové soustavy a jejich funkce)
– prevence nemocí
– režim dne, aktivní činnost, odpočinek
- Sexuální výchova
– sexuální život, předčasný pohlavní styk a nebezpečí s ním spojené, antikoncepce,
pohlavně přenosné choroby, sexuální úchylky, poruchy pohlavní identity
– nebezpečí sexuálního zneužívání
– těhotenství, lékařská péče o těhotnou ženu, porod, narození dítěte
- Péče o dítě
– role matky a otce, povinnosti vůči dětem
– vývojové etapy dítěte
– péče o dítě, dětské nemoci
– práva dítěte
- Domácnost
– základní vybavení a zařízení domácnosti
– údržba a práce v domácnosti
– zásady zařizování jednotlivých bytových prostor a jejich funkce
– používání přístrojů v domácnosti
– ekonomické činnosti rodiny (zdroje příjmů, spoření, finanční pomoc
státu), sestavování rodinného rozpočtu
– úklidové a čisticí prostředky a bezpečné zacházení s nimi
– modelové situace a praktická cvičení
PRAXE
- úklidové práce ve škole
- práce na zahradě a kolem školy
- nákup surovin na vaření, vaření ve cvičné školní kuchyňce
Odloučené pracoviště Třebízského
- výdejna stravy
- výměna použitého povlečení v MŠ
Během celého studia se snažíme navštěvovat organizace, firmy zaměřené na možné budoucí uplatnění absolventů.